Playa Nogales

Playa Nogales is alleen te voet te bereiken. Het maagdelijke strand is de beste locatie op het eiland voor surfers. Er zijn dagen dat je hier helemaal alleen kunt zijn samen met de jointjes rokende strandwacht en de golven!

De wandeling naar Playa Nogales is een korte wandeling van ongeveer een kwartier. Voor ´niet-wandelaars` een ideale wandeling omdat met minimale inspanning het maximale aan beleving wordt behaald.

Het kustpad is spectaculair vanwege de azuurblauwe oceaan en het opspattende water. Met dof geweld slaan de golven stuk op de steile rotskust. Langs het pad groeien verschillende soorten huislook en wolfsmelk.

Het wandelingetje gaat langs een grot waarin je een stukje kunt afdalen, en eindigt op het surfstrand van La Palma.

Mooiste strand van La Palma.

Wandeling Playa Nogales.

Surfstrand oosten La Palma.

Stranden Canarische Eilanden surfen

Surfen La Palma

Surfschool La Palma

Tips van Siepko

Maak vrienden voor betere surfgolven
De locals zijn tevreden met de golven voor de kust van La Palma. Er wordt zelfs eenmaal per jaar een surfwedstrijd georganiseerd door de surfclub Revolcon op het strand Los GuirresPlaya Nogales is het beste strand om te surfen gevolgd door Playa Zamorra en Playa los Guirres.

Er zijn op La Palma geen grote surfscholen waar je surfplanken en surfkleding kunt huren. Een enkele surfer laat zijn telefoonnummer op het strand achter in de hoop dat hij ooit eens zal worden gebeld om een surfles te geven.

Surfen op La Palma gaat er gemoedelijk aan toe.  Het is de kunst om snel vrienden te maken waardoor je als surfer van buiten ook de betere golven wordt gegund.

Kom je speciaal voor een surfvakantie naar de Canarische Eilanden dan kiezen de meeste surfers voor LanzeroteFuerteventuraGran Canaria of Tenerife.

Organisatie: neem zwemkleding en een handdoek mee. We willen je waarschuwen voor de sterke stroming. In de periode tussen november en april verdwijnt de zon al om 2 uur achter de steile rotskust.

 Startpunt
Sla vanaf de LP-1 rechts af en rij het dorp Puntallana binnen. Volg vanaf hier de bordjes naar Playa Nogales. Parkeer de auto op de brede parkeerplaats en wandel over het paadje langs de kust.

Gerelateerde link: De reflectie van een koningsgolf

 

Playa Callejoncito

Strandje in het noordwesten van La Palma

Avontuurlijke wandeling naar het strandje Callejoncito en een mysterieuse kloof in het noordwesten van La Palma.

 Een groot gedeelte van de daling (en dus ook de stijging) naar Puerto Viejo kan over een smalle asfaltweg met de auto worden afgelegd. De afstand vanaf de parkeerplaats tot op het met keien bezaaide strandje is kort. Maar ook voor deze kustwandeling over een bergpad met rollende steentjes is het belangrijk om goed ter been te zijn.

Wandelen La Palma Noordwesten

Deze light versie (in alle opzichten) van de kustwandeling Lomada Grande brengt je in 20 minuten dalen naar een ruige baai die vroeger dienst heeft gedaan als aanlegplaats. Voorbij de vooruitstekende rotspunt aan de linkerkant van het met stenen bezaaide strandje, bevindt zich de toegang tot een smalle kloof.

Strandje noorden La Palma

Het lijkt alsof een groter wezen met een scherp mes een stuk uit de taart La Palma heeft proberen te snijden maar niet verder is gekomen dan het maken van een snede. Op de bodem van deze kloof liggen als bewijs van steenslag dikke keien.

Het binnengaan van deze kloof is een avontuur en niet zonder gevaar!

Kloof Callejoncito La Palma

Vanaf half mei tot half september liggen de rotsen op het strand verborgen onder een fijn laagje zand.

Startpunt: LP-114, km 9/10. De afslag naar Puerto Viejo bevindt zich, gekomen vanuit de richting van Las Tricias, na kilometerpaaltje 9 aan de linkerkant van de weg waar de autoweg een scherpe bocht naar rechts maakt. De afslag staat aangegeven met de naam Callejoncito. Het verkeer dat de berg oprijdt heeft voorrang. Sla bij het oprijden van dit weggetje zonder vangrails een kruisje. Rij door tot op de parkeerplaats en start hier de wandeling naar de kust.

Tips van Siepko

Voordat je vertrekt het volgende!
In de regenperiode kan de afdaling riskant zijn. Een redelijke conditie is nodig om de daling en stijging te kunnen maken. Kijk uit voor de stroming en rotsen onder water.  Neem voldoende water mee. Alleen in de zomer ligt er zand op het strand.

 

Drakenbloedbomen Salvatierra

Nergens anders op de Canarische Eilanden staan er zoveel drakenbloedbomen bij elkaar als in Dragos Salvatierra.

Een korte rondwandeling met een venijnig klimmetje.

Het noorden van La Palma blijft op ons een bijzondere aantrekkingskracht houden. We zouden er elk weekeinde wel willen wandelen maar de reis van 1 ½ uur vanaf ons huis in El Paso is vaak een obstakel. Het voordeel van de voor vandaag gekozen wandeling Dragos Salvatierra is dat er nog tijd overblijft voor andere activiteiten.

Het plan is om 11 uur te straten met de wandeling, om daarna te gaan lunchen in het restaurant Bernegal. Onderweg naar huis willen we stoppen voor de zaterdagmarkt  in Puntagorda om boodschappen te doen. We houden dan zelfs nog tijd over om  een duik te nemen in de oceaan vanaf het strand van Tazacorte. Let’s go!

We parkeren de auto bij het binnenrijden van Santo Domingo ter hoogte van Bar Santi en lopen naar het plein naast de kerk. De wandeling begint goed op het terras van Cafeteria Bar Plaza, naast de kerk met koffie.

Vervolgens passeren we de kerk van Onze Lieve Vrouw en wandelen we in de richting van de Barranco La Luz. Bij het informatiebord start het gemarkeerde wandelpad de Gr-130. Het oude koningspad gaat door het bovenste deel van de kloof zonder al teveel hoogteverschil.

Het wandelpad na de kloof is redelijk vlak en biedt een weids zicht over de Atlantische Oceaan.

Bij het wandelbord Salvatierra Dragos verlaten we de Gr-130 en begint het meest inspannende deel van de rondwandeling. Het pad gaat door een tunneltje en blijft daarna alleen nog maar stijgen.

Al na 10 minuten worden de eerste drakenbloedbomen bereikt. En opnieuw realiseer ik me waarom het noorden van La Palma me zo blijft trekken. Het is de stilte, de ruimte, de rust, de geur, de zuiverheid van de lucht, de natuur, het authentieke, het uitzicht over de oceaan.

dragos salvatierra la palma

Het smalle wandelpad maakt een bocht naar rechts, daalt een stukje en gaat vervolgens, na een bocht naar links, verder omhoog. We nemen nergens een afslag naar recht of links. Het wandelpad komt uit op het asfalt. We slaan niet rechts af maar gaan rechtdoor nog een stukje verder de berg op.

Op het einde van het geasfalteerde weggetje slaan we rechts af. De weg maakt een mooie ruime bocht naar rechts en daalt tot in het dorp waar we eerder de wandeling zijn begonnen.

We lopen nog even door de drie oude straatjes van Santo Domingo en schuiven aan in restaurant Bernejal voor de lunch.

dragos salvatierra la palma

 

Lomada Grande, the magic one!

De kustwandeling Lomada Grande in het noordwesten van La Palma laat zich moeilijk beschrijven en is niet gemarkeerd. Met wat flexibiliteit en padvindersinstinct gaat het vast lukken om het paadje te volgen van deze avontuurlijke wandeltocht.

Het pad gaat dwars door het beschermde natuurmonument Hiscaguán in het noordwesten van La Palma. Het gebied is een van de beste locaties om de oorspronkelijke kustvegetatie van La Palma te bewonderen.

Beneden aangekomen beukt de oceaan met groot geweld tegen de rotskust. Alleen wanneer de oceaan rustig is kan er worden gezwommen in het natuurlijke zwembekken bij de Lomada Grande.

Wandelwijzer startpunt
Wandelwijzer startpunt

Startpunt vanaf Las Tricias (LP-114, km 4/5): rij het dorp Las Tricias binnen en passeer de kerk. Volg de weg in de richting van de kust en let op de kilometerbordjes. Precies 965 meter na kilometerpaaltje 4 bevindt zich aan de linkerkant van de weg in een bocht die naar rechts gaat een wandelwijzer met de aanduiding: GR-130 Buracas/Puntagorda. Parkeer de auto en het wandelfeest gaat beginnen.

Volg de richting die de roodgekleurde wandelwijzer aangeeft in de richting van Puntagorda. Je passeert al na een minuut of 7 onderlangs een hoger op de heuvel gelegen wit huis waarvan de Duitse eigenaar reclame maakt voor huisgemaakte Eiscafé en sieraden. Het pad gaat naar rechts en bij een schuurtje naar links. Niet veel later wandel je onderlangs een stenen muur van wel 250 meter lang. Aan het einde van deze stenen muur sta je even stil om je te oriënteren.

Einde stenenmuur naar rechts.

We nemen niet het rood-wit gemarkeerde wandelpad dat met een bocht naar links verdergaat. Rechtdoor lopen is onmogelijk omdat zich hier een kloof bevindt. Wij gaan op dit punt naar rechts! Het pad is vanaf hier alleen nog met stenenmannen en steenstapelingen gemarkeerd.

Na ongeveer 5 minuten dalen sta je ineens voor een (slordig) hek over de gehele breedte. De enige opening bevindt zich ongeveer 15 meter rechts van de pijnboom en is gemaakt van enkele houten planken. Het smalle paadje gaat hier verder in de richting van de kust.

Enkele minuten later staan we opnieuw voor een hek, maar nu gemaakt van ijzer. Neem, na het hek gepasseerd te zijn, het paadje in de richting van de kust.

Het pad komt uit aan de rechterkant van het witte huis op een karrenspoor. Let op!

Het paadje komt uit op een breder pad bij een wit huis.

Sla links af en ga al na 10 meter over het voor auto´s onbegaanbare karrenspoor naar rechts. Belangrijk, tel ongeveer 115 wandelstappen in de richting van de kust om uit te komen bij het smalle, ietwat onduidelijke paadje dat naar rechts gaat. Mis dit paadje niet! We wandelen via dit paadje naar de andere kant van de ondiepe kloof.

Passeer een ijzeren hek en daal verder in de richting van de kust. Het landschap is prachtig! Rechts van het smalle geitenpad staan twee opzichtige en verroeste vrachtauto´s.

Wanneer we aankomen op de rand van het eiland zien we links van het pad de Lomada Grande, een in de oceaan vooruitstekende rotspunt. De kustvegetatie is uitbundig met grote planten zoete- en kandelaarswolfsmelk. De magie neemt toe!

Het beschermde natuurmonument Hiscaguán

We komen aan op een Y-splitsing met rechts van het pad een stenen waterbak. Later tijdens de wandeling komen we op dit punt terug maar eerst slaan we links af in de richting van de oceaan en de Lomada Grande.

Het pad langs de noordkant van de Lomada Grande.

Het pad gaat aan de noordkant voorbij enkele grotwoningen waar de Palmeros graag in het weekend komen om te vissen en te barbecueën. De rotskust is imposant en het water azuurblauw.

Tips van Siepko

Je zou het liefst direct je kleren willen uitgooien om een duik te nemen in de Atlantische Oceaan, maar pas op! Neem alleen een duik in de zee als je hier ook Palmeros ziet zwemmen. Zij kennen als geen ander de gevaren van de oceaan.

Wandel, om bij het zwembekken te komen, helemaal tot het einde van het pad, nog voorbij de bocht. Het zwembekken bevindt zich onder de laatste grotwoning.

Wandel terug naar de watertank en maak een keuze.

Keer terug over hetzelfde bergpad en geniet nog eenmaal extra van het prachtige landschap of maak de rondwandeling.

Om de rondwandeling te maken wandelen we bij de watertank over het paadje omhoog dat na enkele honderden meters uitkomt op een betonpad.

Zoete wolfsmelk langs het pad.

Het voordeel van deze weg terug is dat je niet hoeft op te letten op het pad en om je heen kunt kijken. In ongeveer 40 minuten stevig wandelen de berg op, wordt de geasfalteerde weg bereikt tussen Santo Domingo en Las Tricias.

Sla op het asfalt (LP-114) aangekomen rechts af. Veel auto´s zullen er niet passeren. Blijf de witte streep op het zwarte asfalt gedurende 1½ kilometer of ongeveer 20 minuten te voet volgen. Het valse plat waar geen einde aan lijkt te komen, zal je ongewenst en onmiddellijk met beide benen weer op de aarde terugplaatsen. Of steek je duim al eerder in de lucht voor een snelle rit terug naar het startpunt.

 

Het onbekende La Palma

Het onbekende La Palma, laaghangende nevel in combinatie met de omliggende groene heuvels maken het gebied rond het gehucht Hoya Negro tot een mysterieus oord. Meerdere malen ben ik er met de auto voorbij gereden. Het is de hoogste tijd om een wandeling te maken in dit onbekende gebied op La Palma.

Startpunt: Restaurant Las Briestas, gelegen aan de LP-1 (ten noorden van Las Tricias).

Routebeschrijving:
Start de wandeling bij de wandelwijzer de PR-LP 10 in de richting van La Mata.

Volg de aanwijzing naar Hoya Grande en volg vanaf dit  gehucht het groen-wit gemarkeerde wandelpad SL-LP 51 naar Llano Negro.

Wandel vanaf het informatiecentrum van Llano Negro 300 meter over de geasfalteerde weg in de richting Santo Domingo.  Neem na het busstation (estacion de guaguas) de afslag naar Cueva del Agua.

Neem na ongeveer 400 meter de afslag naar links in de richting Catela. Verlaat hier de weg die verdergaat in de richting van Cueva del Agua.

Blijf de geasfalteerde binnenweg volgen die gedurende meer dan een uur langzaam omhoog gaat en uitkomt op de weg de LP-1. Sla rechts af en neem na 300 meter bij de wandelwijzer het pad de PR-LP 10 in de richting Las Briestas.

alex warmerdam dorp lapalma-jpgDe wandeling gaat voor een deel over oude lokale wandelpaden en door het boerengehucht Hoya Grande. Heel veel meer dan wat enthousiaste dorpshonden (die niet bijten), een ram aan een touw naast een sloopauto en één knetterende rode Suzuki motor, waarmee de drie jongeren uit het gehucht zich op zondagmiddag vermaken, valt er niet te beleven. Het ideale decor voor een film van Alex van Warmerdam.

Llano Negro is een klein centrum voor de bewoners van het omliggende en uitgestrekte gebied. Er is een buurtwinkel, een busstation en keuze uit een drietal ietwat verborgen gelegen bars. Het laatste stuk van de wandeling gaat langzaam omhoog over een stille binnenweg, naar het eindpunt van de wandeling.

Niet gestoord door rollende stenen op smalle bergpaden en ingewikkelde routebeschrijvingen kun je hier in een stevig wandeltempo eens even lekker doorlopen. Af en toe een beetje sporten kan geen kwaad.

Plus:

  • Deze rondwandeling is interessant voor wie de bekende en populaire wandelingen op La Palma al heeft gemaakt en op zoek is naar een wandeltocht door een alternatief en onbekend gebied.
  • De route is relatief gemakkelijk te volgen.
  • Op het laatste stuk omhoog vanaf Llano Negro kun je eens even lekker doorlopen.
  • Horeca in Llano Negro en op het eind- en startpunt van de wandeling.

Min:

  • De wandeling mist fotogenieke hoogtepunten.