Het laurierbos Cubo de la Galga

De weelderige, altijd groene vegetatie, de lianen aan de bomen, het gezang van de vogels en de flarden opstijgende nevel maken Cubo de la Galga tot een levend relikwie uit het tertiair. Het is een van de laatste snippers overgebleven subtropisch laurierbos in de wereld.

Deze toegankelijke wandeling biedt een aangename kennismaking met het laurierbos maar is minder geschikt voor brekebenen vanwege het hier en daar glibberige pad.

Bijzonderheden: deze wandeling laat zich goed combineren met de kustwandeling door de kloof Barranco de la Galga.

Startpunt: Rij vanuit Santa Cruz gekomen Puntallana voorbij. Passeer kilometerpaaltje 14 en kijk uit naar de afslag aan de linkerkant van de weg Cubo de la Galga, dit is de afslag schuin tegenover Casa Asterio, een groot wit restaurant rechts van de weg gelegen. Blijf de smalle weg die omhoog loopt volgen tot je na enkele kilometers aankomt bij een informatiebord (Red de Senderos de la Palma) rechts van de weg. Parkeer de auto. Hier begint aan de rechterkant van de weg een smal bospad.

Route:

 1. Volg de geel-witte markering. Het bospad stijgt langzaam met iedere pas dieper het laurierbos in. Na ongeveer 20 wandelminuten gaat het pad bovenlangs de CUBO.
 2. Een paadje naar rechts, omgeven door varens gaat niet veel later onder een aquaduct door en komt uit op een open plaats in het bos.
 3. Keer terug naar het pad vanwaar je bent gekomen en vervolg het pad verder omhoog. Niet veel later gaat het pad langs een smalle diepe kloof genaamd Barranco de la Galga. Als je goed luistert kun je op enkele plekken het water uit de berg horen druppelen. Ook groeien langs het pad reuzenvarens en salomonszegel.
 4. Er gaat een smal paadje rechts van het wandelpad naar de kloof waar je gemakkelijk aan voorbij gaat.  Lees de volgende informatie.
 5. Het pad komt uit op een onverharde zandweg. Blijf deze gedurende 
15 minuten volgen. Het pad gaat voorbij een enorm uitzichtpunt, groot genoeg voor het ontvangen van een cruiseschip vol met zingende Engelsen. Gelukkig is men vergeten om de toegangsweg aan te leggen waardoor je er nog kunt genieten van de stilte en het uitzicht.
 6. Direct na het uitzichtpunt Mirador Somada Alta gaat een bospad steil naar beneden. Wie minder goed ter been is, of bang is om uit te glijden kan beter het onverharde bospad (40 minuten) blijven volgen. Neem nergens de afslag naar rechts of links. Beide paden komen uit bij de geparkeerde auto.

La Zarza

La Zarza is een boeiende wandeling door een dichtbegroeide kloof met varens en sprookjesachtige laurierbomen. Deze wandeling is een van mijn favoriete wandelingen op La Palma. Een lange trap brengt je tot op de bodem van de kloof.

laurierbos la palma

Startpunt en route:

 1. Begin de wandeling op de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum La Zarza (LP-1, km 59).
 2. Ga door de tunnel onder de weg door in de richting van het noorden. Het pad volgt korte tijd de droge bedding van een riviertje.
 3. Na ongeveer 400 meter (iets meer, iets minder) neem je de afslag met een trap de diepe donkere kloof in. Op de rots, net voordat je de kloof binnengaat, staat een geel-wit streepje.
 4. Blijf in de kloof en blijf de geel/witte markering volgen.
 5. Na een klein uur wandelen vanaf het startpunt van de wandeling gaat een gemarkeerd paadje rechts de kloof uit. Er volgt een korte stijging die na een minuut of tien aankomt bij de bron Fuente La Vica.
 6. Sla, eenmaal aangekomen op de geasfalteerde weg, links af en wandel ongeveer 100 m naar beneden.
 7. Aan de rechterkant van de weg staat de wandelwijzer La Zarza PR-LP 9.2. Dit is de aanwijzing voor het wandelpad terug de berg op naar het museum La Zarza.

De bronnen Marcos en Cordero

Een enerverende en afwisselende wandeling door een verlaten gebied naar de belangrijkste bronnen van La Palma: de Marcos en Cordero. Het pad start op 1350 meter hoogte en begeeft zich de eerste kilometers door een indrukwekkend gebied.

marcos cordero wandeling

Er groeien in dit ongerepte gebied vele endemische planten en bomen. De verscheidenheid aan rotsrozen en kruiden is groot. Langs het pad bloeien in het vroege voorjaar kleine orchideeën.

Na de laatste bron duikt het pad de wonderlijke wereld van het laurierbos binnen. Bij goede weersomstandigheden een geweldige wandeling door een bijzonder en uniek gebied. Don´t miss that!!!

vegetatie laurierbos la palma

Opmerking: deze wandeling is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees of claustrofobie. Vanwege de lange afdaling niet aan te bevelen voor wandelaars met gevoelige knieën en stramme benen. Neem een regenjas en warme kleding mee. Deze wandeling gaat door dertien tunnels, een zaklantaarn is geen overbodige luxe.

Startpunt en vervoer: bij de kiosk 500 meter voor het bezoekerscentrum Los Tilos staat iedere dag van de week (behalve bij slecht weer) een taxi klaar tussen 9 en 11 uur. Deze rit van een uur over een hobbelige, in de winter glibberige leemweg, kost €15 per persoon wanneer de taxi met vier personen wordt gedeeld. Maak in geen geval de reis met eigen huurauto naar het startpunt.

Route: de taxi laat je achter bij Casa Del Monte, het startpunt van de wandeling. Volg vanaf hier het waterkanaal.

Na het bereiken van de tweede bron Cordero en de dertiende tunnel daalt het pad door het best bewaarde laurierbos van La Palma.

Het laatste uurtje van de wandeling is comfortabel over een breed bospad door het koele laurierbos. Honderden vrolijke zangvogeltjes verwelkomen je gastvrij in hun paradijselijke domein.