Strand van Tazacorte naar Mirador del Time

Het goed onderhouden koningspad stijgt snel met zicht op het Dal van Aridane en het strand van Tazacorte. Alleen het begin van deze korte maar inspannende wandeling van Tazacorte naar de Mirador del Time is echt de moeite waard.

Start de wandeling op de boulevard van Tazacorte achter restaurant Teneguia. Na de oude bananenfabriek op 273 meter hoogte verandert het wandelpad in een geasfalteerde weg langs villa’s met bloemrijke tuinen.

Het laatste stuk van de wandeling loopt langs enkele overdekte bananenplantages. De meeste wandelaars lopen door tot Mirador del Time en wandelen daarna over hetzelfde pad terug.

tazacorte mirador el time
D
e wandeling over de GR-131 start op de boulevard van Tazacorte en gaat bijna loodrecht omhoog in de richting van de hoogste top van La Palma.

Het wandelpad over de GR-131 vanaf de boulevard van Tazacorte naar de brandwachttoren Torre del Time, is het parcours van de jaarlijks gehouden hardloopwedstrijd Transvulcania Kilómetro Vertical .
Nadat Mirador del Time is bereikt moet er nog 647 meter worden gestegen om aan te komen bij de finish. De totale afstand van deze race is 7,6 kilometer waarbij  1203 meter hoogteverschil moet worden overbrugt.
De snelste lopers bereiken in ongeveer 45 minuten de brandwachttoren Torre del Time.

Foto: Racephotos Sports Photography/Transvulcania
Foto: Racephotos Sports Photography/Transvulcania

Roque de Los Muchachos naar Mirador El Time

Indrukwekkende maar inspannende wandeling over de kraterrand van de Caldera. Op heldere dagen zijn de omringende eilanden Tenerife, La Gomera en El Hierro aan de horizon zichtbaar.

Bijna iedereen wandelt vanaf de hoogste top in de richting van de telescopen. Wie liever zonder al te veel toeschouwers van de natuur wil gaan genieten, gaat de andere kant op in de richting van Tazacorte. Wandel zolang je er plezier in hebt en keer over hetzelfde pad terug of organiseer een taxi.

GR-131 roque el Time
De stippellijn volgt de route over de kraterrand van de Roque de los Muchachos naar Mirador del Time.


Startpunt
: parkeerplaats Roque de los Muchachos. Het pad start achter de informatiekiosk aan de rechterkant. Het pad de GR-131 is rood-wit gemarkeerd en bereikt 19 kilometer verderop en 1900 meter lager de badplaats Tazacorte.

roque mirador del time la palma

Met een taxi naar de top en te voet terug over de kraterrand
Iedere taxichauffeur is blij met de rit van Mirador del Time naar de hoogste top van het eiland. Organiseer een dag van te voren de taxirit. De kosten bedragen ongeveer 50 euro, telefoonnummer: 0034-618309349

Vanwege het vele dalen is deze wandeling zwaar voor de knieën.

Roque de los Muchachos

Het wandelpad gaat over een natuurlijke loopbrug een stuk de krater in en biedt een overweldigend uitzicht. Met helder weer zijn van oost (links) naar west (rechts) de volgende eilanden zichtbaar: Tenerife, La Gomera, El Hierro.

roque de los muchachos la palma

Neem tussen kilometerpaaltje 36 en 37 de afslag voorbij de openstaande slagbomen. Parkeer de auto aan het einde van deze weg op de parkeerplaats. De korte wandeling naar het puntje van de Roque de los Muchachos start achter de informatie-kiosk.

 

Roque de Los Muchachos naar Pico de La Nieve

De wandeling GR-131 van de Roque de Los Muchachos naar Pico de La Nieve is een spectaculaire tocht over de rand van de Caldera met onvergetelijke vergezichten.

Het goed begaanbare wandelpad gaat langs de belangrijkste observatoria van het noordelijke halfrond. Na Mirador Degollada de Franceses zul je minder wandelaars tegenkomen.

Rij met de auto naar Roque de Los Muchachos. De wandeling kan in beide richtingen worden gemaakt.
Vanwege het overweldigende uitzicht is het geen enkel bezwaar om deze wandeling heen en terug te wandelen. Uiteraard kan de wandeling ook worden ingekort. Er rijden geen bussen.

la palma wandelen gr 131 nieves cruz

Wandeltocht Pico de la Nieve naar Punta de los Roques

De grote verwondering start wanneer je bent aangekomen op de kraterrand met een waanzinnig uitzicht over het eiland en in de krater. Volg het gemarkeerde wandelpad in de richting van het zuiden.

De wandeling start vanaf de parkeerplaats Las Nieves (km 24/25) over een onverhard weggetje.

Om bij de schuilhut Punta de los Roques te komen is het vanaf de Pico de la Sabina nog zeker een 1 1/2 uur flink doorstappen door een steeds ruiger en ongerepter berglandschap. Het uitzicht krijgt een extra dimensie zodra de vulkaanrug de Cumbre Vieja in het zuiden zichtbaar wordt.

Wie deze wandeling op de juiste dag heeft gepland wordt beloond met een fraai schouwspel, waarbij de wolken vanuit het oosten over de bergkam rollen, om zo een wolkenwaterval te vormen.

Gr-131 kraterrand La Palma

Een kort verslag van de wandeling Pico de la Nieve naar Punta de los Roques
Half november, alweer een perfecte dag op La Palma om te gaan wandelen.  Vanaf ons huis in El Paso rijden we in een uur en een kwartier via Santa Cruz naar het startpunt van de wandeling Pico de la Nieve. De lucht is helder en de temperatuur schommelt rond de 24 graden. Het is iets te warm voor de tijd van het jaar.

We starten bij de wandelwijzer links van de doorgaande weg naar de Pico de la Nieves (2,6 km).  Om bij de kraterrand aan te komen moet er eerst een aantal hoogtemeters worden overwonnen.  We zijn in vorm en halen meerdere wandelaars in. De kraterrand wordt in ongeveer 45 minuten bereikt.  Het uitzicht in de krater en de omliggende toppen is groots.

Tips van Siepko

We hebben de route naar Pico de las Nieves (Roque de los Muchacos) gevolgd om aan te komen op de GR-130. Om een stuk af te snijden en heel wat hoogtemeters cadeau te krijgen zou je bij het bord Roque de los Muchachos rechtdoor kunnen lopen in de richting van Pista Cumbre Nueva.

Vanaf de kraterrand gaat een comfortabel wandelpad in de richting van Refugio el Pilar en Punta de los Roques. De lucht is op deze hoogte wat dunner. In 1 ½ uur wandelen komen we al aan bij de schuilhut en slaapplaats Refugio Punta de los Roques.

In de boom bij de overnachtingshut zitten twee raven op ons te wachten om mee te delen met de lunch. Het uitzicht is overweldigend met zicht op de zuidelijke vulkanen, de krater Caldera de Taburiente en de omliggende toppen.

We wandelen terug over hetzelfde wandelpad. Bij de Pico de la Sabina nemen we de afslag om de rotsinscripties La Erita te bekijken. De hiërogliefen op de kale rotsen achter het ijzeren hek zijn sterk geërodeerd. Het zijn niet de rotsincripties die indruk maken maar de locatie.

De top van de Pico de Sabina is in ongeveer 5 minuten te bereiken via het paadje aan de zuidkant van de rotspunt. Het zicht over de Atlantische Oceaan, Tenerife, La Gomera, El Hierro en de toppen van La Palma is impresionante . Vanaf deze top bewaakten de oorspronkelijke bewoners hun grondgebied.

Terug op de Gr-131 nemen we na enige tijd de eerste de beste afslag naar beneden waar de auto staat geparkeerd. Hou er rekening mee dat de wandeling 1 tot 2 uur langer kan duren. Wij waren vandaag in bloedvorm en niet te stoppen.

Tips van Siepko

Top-10 wandeling Pico de la Nieve naar El Paso
Parkeer de auto bij het Centro de Visitantes van de Caldera de Taburiente in El Paso en neem een taxi naar Pico de La Nieve. Het voordeel van deze optie is dat de wandeling kan worden vervolgd vanaf de Punta de los Roques over de Gr-131 naar het kerkje van El Paso. Een Top-10 wandeling op La Palma met een afstand van 15 kilometer.

Hou er rekening mee dat vanaf november tot juni de temperatuur boven de 2000 meter kan dalen tot onder de het vriespunt. Bezoek voor meer informatie over het weer de webcam van de telescoop NOT: www.not.iac.es/weather/webcam.php en bekijk de www.lapalma.hdmeteo.com voor het actuele weer.