GR-130 Mazo – San Pedro – Santa Cruz de La Palma

De wandeling van Mazo naar Santa Cruz gaat door een van de drukst bevolkte gebieden van La Palma. Een groot deel van het wandelpad gaat over geasfalteerde binnenwegen. Dit klinkt niet als een aanbeveling en toch vinden we deze wandeling om meerdere reden een echte aanrader.

Het wandelpad is gemakkelijk begaanbaar zonder al te veel stijging, uitgezonderd  de eerste 500 meter. Je kunt gedurende de gehele wandeltocht aangenaam kuieren over brede paden langs Canarische huizen en kleine akkers. Deze wandeling over de GR-130 in het oosten van La Palma is een perfecte wandeltocht om de vakantie mee te starten, een aangename warming-up voor al die mooie wandeling die er te maken zijn op het eiland.

Mazo in het oosten van La Palma.
Mazo in het oosten van La Palma.

 

Het wandelpad biedt fraaie uitzichten over de oceaan en de bergen. De vele kruizen langs het koningspad worden nog altijd rijkelijk versierd en herinneren aan een devoot verleden. Het hoogtepunt van de wandeling is de afdaling van de trappen in Santa Cruz die leiden naar Plaza de España, het religieuze hart van de hoofdstad.

Het is niet moeilijk om een voorstelling te maken, na het passeren van al die kleine Canarische huisjes en kruizen langs het wandelpad, hoe imposant de kerk El Salvador in de ogen van de vorige generaties geweest moet zijn.

We hebben deze gemakkelijke wandeling feestelijk afgesloten met een lunch op het terras van restaurant La Lonja in de hoofdstad van La Palma.

Startpunt van de wandeling:

Start wandeling mazo Santa Cruz de La PalmaDe wandeling start aan de weg boven het dorpje Mazo bij het postkantoor (Correos) en het wandelbord dat wijst naar Refugio El Pilar. De eerste 500 meter gaan steil bergop. Het pad naar de Refugio El Pilar kruist de GR-130 naar Santa Cruz en staat aangegeven met een wandelwijzer.

We slaan op het kruispunt van wandelwegen rechts af in de richting van Santa Cruz. De route is aangegeven met rood-wit.

 

De wandeling gaat zonder al teveel hoogteverschillen langs Canarische huisjes met kleine akkers.

Canarische huizen en palmen.

Boerderij met zonnebloemen.

Modern authentiek

Het in de laatste twintig jaar  snel gegroeide dorp San Pedro is een goede locatie voor een pauze. In het dorp bevinden zich verschillende bars waar ook een tapa kan worden gegeten.

Een aangename plek om te verblijven is het terras bij de kiosk op het plein Plaza Bujaz naast het postkantoor (Correos). Het kan geen kwaad om een voorbijganger te vragen waar dit plein zich bevindt. Het zou me overigens niet verbazen dat de bewoners je wel de weg naar correos kunnen vertellen maar nog nooit hebben gehoord van Plaza Bujaz.


Het zou zomaar kunnen dat je het rood-wit gemarkeerde pad in San Pedro uit het oog verliest. Geen paniek! De grote doorgaande weg LP-202, Calle 30 de Mayo gaat dwars door het dorp en is niet te missen. Wandel over de stoep van deze weg in de richting van Santa Cruz om vanzelf weer het rood-wit gemarkeerde wandelpad te vinden.

Na het dorp en de oversteek over de autoweg van Tazacorte naar Santa Cruz wandel je voorbij het uitstekende restaurant Casa Osmundo met een verfijnde en moderne Canarische keuken.

Tips van Siepko

Direct na het restaurant Casa Osmundo zou je de afslag kunnen nemen naar het uitkijkpunt de Mirador de la Concepción, een wandeling van ongeveer 500 meter, met een fantastisch zicht over Santa Cruz en de oostkust van La Palma.
Keer na een bezoek aan de Mirador de la Concepción terug en vervolg de rood-wit gemaarkeerde wandelroute GR-130.

De laatste kilometers daalt het pad tot aan de kust en de hoofdstad van La Palma.

De wandeling bereikt zijn eindpunt in Santa Cruz de La Palma.

Het gemeentehuis van Santa Cruz de La Palma.

De wandeling bereikt zijn eindpunt op Plaza de España in Santa Cruz de La Palma.


Organisatie:
Neem vanuit Santa Cruz de buslijn 201 naar Fuencaliente, stap uit in Mazo. Een taxi brengt je voor minder dan 20 euro naar het startpunt van de wandeling.
Het is niet nodig om veel proviand en drinken mee te nemen. Onderweg kom je voorbij restaurants en bars.

Mazo - San Pedro - Santa Cruz

Hoogtemeters GR-130 Mazo - Santa Cruz

Gr-130 San Bartolo – San Andres – Los Sauces

Wandeltocht langs de noordoostkust van La Palma over de GR-130 van San Bartolo naar Los Sauces. De wandeling passeert het romantische dorpje San Andres en kleine fincas met bananen.

De wandeling van San Bartolo naar Los Sauces over het kustpad GR-130 gaat langs kleine fincas met bananen. Iedere bruikbare vierkante meter landbouwgrond wordt benut. Waar het land te verticaal was om een plant in de grond te stoppen zijn met stenen muren horizontale landbouwterrassen gemaakt.

La Palma Noordoosten wandeltocht gr-130

In tegenstelling tot de rijke landbouwgronden in het westen, met zijn met plastic overdekte plantages, heeft dit deel van La Palma nog de charme van kleinschalige landbouw.

wandelpad gr-130 bananen oosten la palma

 

Het gecultiveerde land wordt tweemaal onderbroken door een fraaie kloof. En ook hier wordt Iedere vierkante meter bruikbare aarde benut voor landbouw. De natuur lijkt vriendschappelijk hand en hand te gaan met de menselijke wil om het land in cultuur te brengen.

 

Behalve bananen worden er voor eigen consumptie ook papaja`s, mango`s, sinaasappels en aardbeien verbouwd. Op de modderige en vochtige stukken land groeit olifantsoor waarvan de wortel wordt gegeten na eerst 24 uur te hebben gekookt.

Tijdens de afdaling van de kloof San Juan wordt het met keien bezaaide strand bereikt. Het verkoelende water van de oceaan is niet te weerstaan voor het maken van een duik. De stroming is echter sterk en hulp laat enige tijd op zich wachten.

De begraafplaats van San Andres.

Voordat San Andres wordt bereikt gaat de GR-130 langs de begraafplaats van San Andres. De locatie is idyllisch, je zou er bijna naar verlangen om hier te mogen rusten.
Nog even en het wandelpad bereikt het romantische dorpje San Andres. Op het plein bij de kerk bevinden zich twee restaurants. Voor een vette en welverdiende plons wandel je nog een stukje verder langs de kust naar het natuurlijke zwembad Charco Azul.

Of start al eerder met het de venijnige klim van een half uur naar Los Sauces. De wandelwijzer langs het kustpad tussen San Andres en Charco Azul wijst je de weg.

Voordat je hijgend en bezweet van de laatste klim de bus of taxi instapt, neem je eerst een welverdiende cool down op de Plaza Montserrat in Los Sauces om het verloren vocht aan te vullen.

Tips van Siepko

Plan een pauze bij het natuurlijke zwembekken Charco Azul of eindig hier de wandeling.

Het zwembekken Charco Azul bij San AndresDe oceaan heeft ten noorden van San Andres enkele fraaie zwembekkens uit de zwarte lava gebeeldhouwd. Terwijl onstuimige golven met wild geraas op de steile rotskust stukslaan kun je in Charco Azul toch veilig zwemmen.

Vanaf het terras van de aangrenzende cafetaria kijk je uit over de intens blauwe oceaan en de zwembekkens. Er zijn kleedkamers en toiletten.

Om de taxichauffeur tegemoed te komen wacht je aan de weg boven Charco Azul op de taxi die je terug zal brengen naar San Bartolo.

Startpunt: San Bartolo (LP-1, km 15/16

Kom met de bus of parkeer de auto in het gehucht San Bartolo.
Wandel in de richting van de kust, passeer de bar met het terras naast het kerkje en volg de geasfalteerde weg naar beneden tot aan de geelwitte wandelwijzer.

Daal in de richting van de kust en blijf het goed gemarkeerde wandelpad de GR-130 volgen tot in Los Sauces.

Neem vanuit Los Sauces (Plaza de Montserrat) de bus of een taxi terug naar San Bartolo. Of eindig de wandeling eerder in San Andres of Charco Azul en bel met de taxi van Toño 629213435 of Louis 616418847 (ongeveer 12 euro voor de rit naar San Bartolo).

Gr-130 Van Gallegos door de kloof naar Franceses

Om van Gallegos naar Franceses (GR-130) te wandelen moet een indrukwekkende kloof worden doorkruist. Dit eeuwenoude pad gaat steil naar beneden in de richting van de kust.

De combinatie van spectaculair en niet al te lang maken deze kustwandeling van Gallegos naar Franceses perfect voor wie zonder al teveel inspanning een van de mooiste delen van de Gr-130 op La Palma wil gaan ervaren.

Tussen Gallegos en Franceses rijdt een bus voor de terugreis.

Kloof Gallegos Franceses

Startpunt Gallegos: wandel vanaf de Bar Viveros in de richting van de kust en negeer de keffende hondjes. Sla na het informatiepaneel links af en volg de rood-witte markering.

Startpunt Franceses: het startpunt in Franceses is vanwege het groot aantal wandelwijzers eenvoudig te vinden.

Tips van Siepko

De aanwezigheid van de oceaan neemt met iedere meter dalen toe in kracht. De temperatuur, de luchtvochtigheid en het geluid van de oceaan stijgen snel tijdens het dalen. Het is een fysieke sensatie die nergens anders op La Palma zo sterk wordt ervaren. De loodrecht uit de oceaan omhoogtorende en met bijzondere planten begroeide rotskust, is van dichtbij te bewonderen.

Gr-130 Wandeltocht van Los Canarios naar Mazo

De wandeltocht over de Gr-130 van Los Canarios naar Mazo is een aangename wandeling in het zuidoosten van La Palma. Een minder bekend gedeelte van La Palma met zijn eigen sfeer en charme.

Vanuit het dorpje Los Canarios, in het vulkanische zuiden van La Palma, gaat het wandelpad zonder al te veel hoogteverschillen naar Mazo.

De wandeling start in het pijnbos en gaat over lokale binnenwegen en paden in de richting van het noorden. Op heldere dagen biedt de wandeling zicht op de zuidoost flank van La Palma en de Atlantische Oceaan.

Mazo Gr-130 Los canarios

Startpunt: aan de doorgaande weg in Los Canarios bij Bar Parada. Wandel het straatje omhoog bij Bar Parada en blijf het gemarkeerde wandelpad volgen tot in Mazo.

Tips van Siepko

Bar Parada in Los Canarios is van oudsher de wachtruimte voor de bus. Er is in de loop van de jaren weinig veranderd aan het interieur en zelfs de geur van versgebakken amandelkoekjes is nog hetzelfde. Drie maal per dag worden de op de tong smeltende koekjes gebakken. Koop een rol Almendrados voor onderweg.

In Mazo kan een taxi worden genomen (20 euro) naar Los Canarios. De bus komt op werkdagen om de 2 uur voorbij en kost iets meer dan 2 euro per persoon.


Plus

  • Lekker wandelen zonder al teveel stijgen en dalen.
  • Het wandelpad is goed gemarkeerd.
  • Mooie uitzichten tijdens de wandeling.
  • Horeca bij start-, en eindpunt van de wandeling.

Min

  • Wandeling zonder al teveel spectaculaire hoogtepunten.
  • Het vervoer terug naar het startpunt van de wandeling.

 

Van Jedey naar Los Canarios

Het landschap in het zuidwesten van La Palma is niet lieflijk.  De wandelroute van Jedey naar Los Canarios wordt  doorgroefd door littekens van een heftig en agressief verleden.

De bergrug van vulkanen Cumbre Nueva is een van de meest actieve vulkanen ter wereld. In de laatste 500 jaar hebben er zes vulkaanuitbarstingen plaatsgevonden.

Het goed begaanbare wandelpad gaat dwars over enkele historische lavarivieren. De planten in dit gebied hebben zich weten aan te passen aan de lange droge zomers. Het laatste gedeelte van het pad gaat door een pijnbos met kleine wijnvelden.

la palma wandelen zuidwesten
De gevallen naaldjes van de duizenden pijnbomen op de steile hellingen maken de Cumbre Nueva tot een kruitvat, om de zoveel tijd staat het in lichtelaaie. Zoals in de droge zomer van 2016 toen een Duitse hippie een toiletpapiertje in de brand stak om het op deze manier ecologisch op te ruimen. Meer dan 4000 hectare bos vatte vlam.

Tips van Siepko

Het landschap in het zuidwesten van La Palma  is het land van Mordor, het zwarte land van het kwaad. Romantici en dromers kiezen voor de Love and Peace wandeling in Las Tricias. Of maak beide wandelingen om de enorme diverstiteit van La Palma te ervaren.

Startpunt: parkeer de auto in Jedey ter hoogte van de pizzeria Evangelina dat gelegen is aan de Lp-2, loop in de richting van Los Canarios.

wandelpad gr-130 la palma

Tot aan het pijnbos doorkruist het wandelpad zonder al teveel dalen en stijgen historische en gestolde lavarivieren. Dit maakt deze wandeling uitermate geschikt voor wandelaars die het liever rustig aan doen.

Wandel over hetzelfde pad terug en bepaal zelf de lengte van de wandeling. Of wandel door naar het dorpje Los Canarios en ga terug met de bus, taxi of liften.