Gr-130 Van Gallegos door de kloof naar Franceses

Om van Gallegos naar Franceses (GR-130) te wandelen moet een indrukwekkende kloof worden doorkruist. Dit eeuwenoude pad gaat steil naar beneden in de richting van de kust.

De combinatie van spectaculair en niet al te lang maken deze kustwandeling van Gallegos naar Franceses perfect voor wie zonder al teveel inspanning een van de mooiste delen van de Gr-130 op La Palma wil gaan ervaren.

Tussen Gallegos en Franceses rijdt een bus voor de terugreis.

Kloof Gallegos Franceses

Startpunt Gallegos: wandel vanaf de Bar Viveros in de richting van de kust en negeer de keffende hondjes. Sla na het informatiepaneel links af en volg de rood-witte markering.

Startpunt Franceses: het startpunt in Franceses is vanwege het groot aantal wandelwijzers eenvoudig te vinden.

Tips van Siepko

De aanwezigheid van de oceaan neemt met iedere meter dalen toe in kracht. De temperatuur, de luchtvochtigheid en het geluid van de oceaan stijgen snel tijdens het dalen. Het is een fysieke sensatie die nergens anders op La Palma zo sterk wordt ervaren. De loodrecht uit de oceaan omhoogtorende en met bijzondere planten begroeide rotskust, is van dichtbij te bewonderen.

Roque de Los Muchachos

Het is een intensieve reis van een uur met meer dan 400 bochten om vanaf Santa Cruz boven aan te komen op de Roque de Los Muchachos, de hoogste top van het eiland. De reis door 5 verschillende klimaatzones is de moeite waard want eenmaal boven kun je genieten van het spectaculaire uitzicht. De grootste  telescoop van de wereld de Grantecan kun je, als je dat zou willen, aanraken.

In mei staat het slangenkruid in bloei op en rond de hoogste top van La Palma.

Startpunt:

parkeer boven aangekomen naast de kiosk waar tevens een folder te verkrijgen is over de planten en dieren in dit gebied ( perfect om later plaatjes uit te knippen en te plakken in het plakboek). Wandel langs de Roque de Los Muchachos (achter de kiosk) over de bergrug in de richting van de Caldera tot je niet verder kunt. Geniet van het uitzicht.

Tijdsduur:

45 minuten heen en terug.

Afstand:

1 kilometer.

Zwaarte:

Er is op deze hoogte minder zuurstof en dat merk je wanneer je een stukje omhoog moet lopen.
Opmerking: vanaf oktober tot mei kan het koud zijn op de hoogste top, neem warme kleding mee.  Kijk voor vertrek op de webcam http://www.gtc.iac.es/multimedia/webcams.php om te zien of je straks ook echt boven de wolken bent.

De reis naar de hoogste top is af te raden voor kinderen die last hebben van autoziekte. Het bereiden van de weg naar boven is vanwege alle bochten en de hoogteverschillen vermoeiend. Neem af en toe even een korte stop om de sleur van het rijden te doorbreken. Plan de dag na het bereiken van de hoogste top een rustdag op het strand.

Naar de top van de Pico de Birigoyo

De Pico Birigoyo heeft de vorm van een machtige zandtaart. Vanaf de top kijk je uit over de Caldera de Taburiente in het noorden, de vulkanen van de Cumbre Vieja in het zuiden en de Atlantische Oceaan in het westen en in het oosten.

Startpunt:

parkeer de auto bij Refugio el Pilar en loop over het terrein met barbecues.

Route:

 • volg vanaf de wandelwijzer achter het bezoekerscentrum de
  GR-131 in de richting van Los Canarios. Het wandelpad komt na ongeveer 30 minuten wandelen uit op een breed karrenspoor, dat als een vals plat moordend langzaam stijgt. Na ongeveer 20 minuten over deze brede bosweg te hebben gewandeld staat er een wandelwijzer die de richting aangeeft van de GR-131 naar Los Canarios. Op dit punt staan we even stil om ons te oriënteren.
 • We zien zowel links als rechts van het wandelpad natuurstenen gemetselde muurtjes met een hoogte van ongeveer een halve meter. De brede bosweg die eerder nog duidelijk en krachtig was gaat hier flauwtjes verder naar links.
 • Op dit punt nemen we afscheid van de GR-131 die verdergaat in de richting van het zuiden, en slaan links af, om al na een paar minuten wederom links af te slaan. De wandeling gaat slingerend omhoog over een in de vulkaan uitgesleten smal pad.
 • Bovenop de Birigoyo staat een paal van beton. Neem alle tijd om van het grootse uitzicht te genieten.
 • Oriënteer je vanaf de betonnen paal met het gezicht in de richting van het noorden en de Caldera gericht. Wandel vanaf de betonnen paal over de kale vulkaantop een vijftal meters in deze richting om zicht te krijgen op het wandelpad dat rechts van de steile vulkaanhelling naar beneden gaat.

Opmerking: voor het wandelpad naar de top van de Birigoyo hangt een ketting. Omhooglopen is geheel op eigen risico. Ga niet omhoog tijdens harde wind, mist en regen.

La Zarza

La Zarza is een boeiende wandeling door een dichtbegroeide kloof met varens en sprookjesachtige laurierbomen. Deze wandeling is een van mijn favoriete wandelingen op La Palma. Een lange trap brengt je tot op de bodem van de kloof.

laurierbos la palma

Startpunt en route:

 1. Begin de wandeling op de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum La Zarza (LP-1, km 59).
 2. Ga door de tunnel onder de weg door in de richting van het noorden. Het pad volgt korte tijd de droge bedding van een riviertje.
 3. Na ongeveer 400 meter (iets meer, iets minder) neem je de afslag met een trap de diepe donkere kloof in. Op de rots, net voordat je de kloof binnengaat, staat een geel-wit streepje.
 4. Blijf in de kloof en blijf de geel/witte markering volgen.
 5. Na een klein uur wandelen vanaf het startpunt van de wandeling gaat een gemarkeerd paadje rechts de kloof uit. Er volgt een korte stijging die na een minuut of tien aankomt bij de bron Fuente La Vica.
 6. Sla, eenmaal aangekomen op de geasfalteerde weg, links af en wandel ongeveer 100 m naar beneden.
 7. Aan de rechterkant van de weg staat de wandelwijzer La Zarza PR-LP 9.2. Dit is de aanwijzing voor het wandelpad terug de berg op naar het museum La Zarza.

De bronnen Marcos en Cordero

Een enerverende en afwisselende wandeling door een verlaten gebied naar de belangrijkste bronnen van La Palma: de Marcos en Cordero. Het pad start op 1350 meter hoogte en begeeft zich de eerste kilometers door een indrukwekkend gebied.

marcos cordero wandeling

Er groeien in dit ongerepte gebied vele endemische planten en bomen. De verscheidenheid aan rotsrozen en kruiden is groot. Langs het pad bloeien in het vroege voorjaar kleine orchideeën.

Na de laatste bron duikt het pad de wonderlijke wereld van het laurierbos binnen. Bij goede weersomstandigheden een geweldige wandeling door een bijzonder en uniek gebied. Don´t miss that!!!

vegetatie laurierbos la palma

Opmerking: deze wandeling is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees of claustrofobie. Vanwege de lange afdaling niet aan te bevelen voor wandelaars met gevoelige knieën en stramme benen. Neem een regenjas en warme kleding mee. Deze wandeling gaat door dertien tunnels, een zaklantaarn is geen overbodige luxe.

Startpunt en vervoer: bij de kiosk 500 meter voor het bezoekerscentrum Los Tilos staat iedere dag van de week (behalve bij slecht weer) een taxi klaar tussen 9 en 11 uur. Deze rit van een uur over een hobbelige, in de winter glibberige leemweg, kost €15 per persoon wanneer de taxi met vier personen wordt gedeeld. Maak in geen geval de reis met eigen huurauto naar het startpunt.

Route: de taxi laat je achter bij Casa Del Monte, het startpunt van de wandeling. Volg vanaf hier het waterkanaal.

Na het bereiken van de tweede bron Cordero en de dertiende tunnel daalt het pad door het best bewaarde laurierbos van La Palma.

Het laatste uurtje van de wandeling is comfortabel over een breed bospad door het koele laurierbos. Honderden vrolijke zangvogeltjes verwelkomen je gastvrij in hun paradijselijke domein.