Van de Cumbrecita naar de Pico Bejenado – Eureka

De Pico Bejenado is de bergtop aan de linkerkant van de weg wanneer je vanuit El Paso gekomen naar de tunnel richting Santa Cruz rijdt. Het uitzicht vanaf deze top is impresionante!

Een groot aantal wandelaars kwam op deze top met het meest indrukwekkende uitzicht van de Canarische eilanden tot bijzondere inzichten: ze vroegen hun geliefde ten huwelijk, besloten om te stoppen met roken en ook waren er die de wens uitspraken dat dit de plek is waar ze na het uitblazen van de laatste adem graag hun as uitgestrooid zouden willen hebben. De terugreis te voet is misschien nog wel mooier dan de heenreis, met alles gezien vanaf de andere kant.

pico bejenado

Startpunt: de wandeling naar de Pico Bejenado start vanaf de linker parkeerplaats van de Cumbrecita, bij het informatiepaneel.

Organisatie: wanneer er wolken rond de top hangen heeft het geen zin de steile wandeling naar de top te maken. Het uitzicht is dan nihil.

De Cumbrecita rondwandeling

Achter de informatiekiosk van de Cumbrecita op de rechter parkeerplaats start een rondwandeling van een uur, waarbij ook het uitzichtpunt Las Chozas wordt aangedaan. De wandeling gaat over een bergpad, het dragen van schoenen met een goed profiel is aan te bevelen.

cumbrecita korte wandeling

 

De Cumbrecita

Het eenvoudige wandelingetje vanaf de Cumbrecita naar de Mirador de las Chozas is zelfs voor natuurliefhebbers die iets minder goed ter been zijn zonder al te veel inspanning te maken.

cumbrecita wandelingen

Vanaf het beroemde uitzichtpunt gaat er tevens een bergpad naar de Pico Bejenado.

Velen hadden op deze top hun eureka-moment.

Route naar de Cumbrecita:

Afslag naar de Cumbrecita bevindt zich aan de LP-3 ter hoogte van de kilometerpaaltjes 20/21. Rij vervolgens over de LP-302 naar de Mirador de la Cumbrecita. Vergeet niet om eerst een gratis parkeerkaart te organiseren bij de balie van het Centro de Visitantes (LP-3, km 20/21) of organiseer je parkeerkaart nog voor vertrek naar La Palma.

Tips van Siepko

Neem, wanneer je geen parkeerkaart hebt of niet wil wachten, een taxi (8 euro enkele reis) naar de Cumbrecita vanaf de parkeerplaats achter Centro de Visitantes. Wandel vervolgens terug in 3 uur tijd via het wandelpad dat start achter de informatiekiosk van de Cumbrecita. Of spreek een tijd af met de taxichauffeur voor de rit terug naar parkeerplaats van het Centro de Visitantes.

Naar het hart van de Caldera

Het wandelpad start vanaf het uitzichtpunt Los Brecitos dat alleen via een taxi-shuttle is te bereiken. Het pad daalt gedurende twee uur wandelen door een geurend pijnbos met vergezichten op de omringende bergtoppen langzaam in de richting van de rivierbedding. In de rivier kan een verfrissend bad worden genomen.

Het tweede deel van de wandeling gaat gedurende een uur steil naar beneden en komt uit in de Barranco de las Angustias (Kloof der Doodsangst).

wabdelpad caldera

Voordat er wordt begonnen aan het laatste deel van de wandeling door de kloof, over en langs het stromende beekje kan eerst een verfrissende douche worden genomen onder de waterval.

cascada colores

Aangekomen in de rivierbedding is de Cascade de Colores in 15 minuten te bereiken door stroomopwaarts te wandelen. De 16 kilometer lange wandeling eindigt op de parkeerplaats waar eerder op de dag de auto is geparkeerd. Het wandelpad PR-LP 13 is uitstekend gemarkeerd.

Organisatie: volg in Los Llanos de aanwijzingen naar de Caldera de Taburiente. Aangekomen in de rivierbedding staat een shuttle-taxi klaar om je in 40 minuten naar het startpunt van de wandeling te brengen.

Advies: start in de winterperiode, wanneer het al rond 18 uur donker begint te worden, vóór 13.30 uur aan het tweede deel van de wandeling.

Variant: de gekleurde waterval Cascada de Coloures is vanaf de parkeerplaats in de Caldera in 2 uur te voet te bereiken. Wandel terug over hetzelfde pad. Veel interessanter is het om de gehele wandeling naar het hart van de krater te maken, waarbij ook de afslag genomen kan worden naar de Cascada de Coloures.