Blog

Uitzichtpunt Franceses en El Tablado

De wandeling naar het uitzichtpunt in de kloof tussen El Tablado en Franceses.
Ingezonden reactie en foto: Hilda van Malsen

De weg naar El Tablado is bijzonder, zo verlaten, beetje het einde van de wereld idee. Het dorpje is slaperig en heel erg steil.

uitzichtpunt tablado franceses
Uitzichtpunt tussen Franceses en El Tablado.

Volg vanuit El Tablado de wandelroute GR-130 in de richting van Franceses. De route naar het uitzichtpunt valt niet te missen.  Het is een fijne wandeling met een prachtig uitzicht over de kust. De afdaling is goed te doen en in 20  minuten bereik je al het uitzichtpunt.

Het uitzichtpunt is geweldig! Met bankje om uit te rusten en te genieten van de omgeving. We spotten zelfs schapen en geiten een heel stuk dieper op een steil paadje. Geweldig om te zien dat er zoveel schuil gaat achter iets waar normaal je oog niet op zou vallen.

Je kunt nog verder wandelen naar Fajana aan de kust of het volgende dorp Franceses, maar aangezien we niet zulke wandelaars zijn hebben we het hier bij gehouden en zijn we over hetzelfde pad terug gewandeld.

Promotie cactusvrucht tegen wolluis

De cactusvrucht wordt op de Canarische Eilanden nog altijd veel gegeten. Ook vogels en hagedissen zijn dol op de vrucht met stekels.

De populariteit van de woestijnvijg is de afgelopen jaren op de Canarische Eilanden zelfs toegenomen vanwege de belangrijke nutritionele en therapeutische eigenschappen.

Het voortbestaan van de Mexicaanse schijfcactus is op La Palma echter in gevaar. De wolluis dreigt een einde te maken aan de cactus en zijn lekkere en gezonde vrucht.

Om de plant op La Palma te behouden heeft de wethouder van Landbouw, Veeteelt en Visserij een deel van de begroting van 2018 gereserveerd om de teelt en de promotie van de cactusvrucht te stimuleren.

Wanneer de vraag naar de cactusvrucht groter wordt zullen er meer boeren bereid zijn om de Mexicaanse schijfcactus te verbouwen en te verzorgen waardoor de verspreiding van de wolluis wordt voorkomen.

Voordat een cactusvrucht kan worden gegeten moet eerst de de schil met duizenden stekels worden verwijderd. Om het de consument gemakkelijk te maken, bestudeert de eilandsraad of er mogelijkheden zijn om de cactusvrucht voorgesneden aan de consument aan te bieden.

De Mexicaanse schijfcactus werd in de negentiende eeuw op La Palma verbouwd vanwege de bloedluis cochenille (Dactylopius coccus). De luis werd gebruikt als kleurstof en was van grote commerciële waarde totdat chemische kleurstoffen een einde maakten aan de teelt van de bloedluis.

Concrete gegevens over de teelt van de cactusvrucht op La Palma zijn er niet. Wel is bekend dat er enkele plantages zijn in GarafíaPuntagordaTijarafe en El Paso.

Bron: La Palma Ahora Foto: Ina van Vliet

Slapen in de refugio Punta de los Roques

Een van de meest spectaculaire en tegelijkertijd een van de minst comfortabele locaties om de nacht door te brengen is in de onbemande hut Punta de los Roques.

De refugio is gelegen aan de GR-131 op de rand van de krater Caldera de Taburiente. Het uitzicht is fantastisch met in het zuiden de vulkanen, in het noorden de toppen van de Caldera en rondom de Atlantische Oceaan.

De refugio Punta de los Roques bestaat uit twee ruimtes. Er is een ruimte met enkele stoelen en een tafel en een benauwde slaapzaal voor ongeveer 14 personen. Wanneer er meerdere gasten de nacht doorbrengen in de refugio zou je er voor kunnen kiezen om ( in de zomer) onder de sterrenhemel de slaapzak uit te rollen.


Er is water dat niet geschikt is voor consumptie. De hut is niet uitgerust met een toilet en douche.

De hut is te bereiken vanaf het kerkje Pino de la Virgen (8 km) in El Paso, refugio El Pilar (9 km) en Pico de la Nieves (6 km).

De nacht doorbrengen in refugio Punta de los Roques is gratis.

Informatie over de wandeling Pico de la Nieve naar de refugio Punta de los Roques.

La Palma Wandelen, nieuwe video

Nieuwe video op het YouTube kanaal van La Palma Oceaanzicht.

Een van onze favoriete wandelingen van Santo Domingo de Garafia naar El Tablado.

Vanuit het dorpje El Tablado zijn we met een taxi terug gereden naar het startpunt van de wandeling.

De video laat alleen de laatste 3 kilometer van de wandeling zien.  Na het gehucht Don Pedro daalt het wandelpad de gigantische kloof Fagundo binnen. Na een steile en indrukwekkende klim wordt het dorpje Tablado bereikt.

In het dorpje Tablado is een kleine bar voor een hapje en een drankje en vanwaar een taxi kan worden geregeld.

Een onvergetlijke wandeling op La Palma.